hello world!
FőoldalBlog
Itt vagy: 
Kezdőlap » Fábián Janka - Cholera-napló
Olvasási idő: kb. 3 perc

Fábián Janka - Cholera-napló

A könyv olvasását hosszas várakozás előzte meg, mivel mar hónapokkal a megjelenés előtt érdekesnek és hívogatónak találtam Fábián Janka új könyvének címválasztását. Az elmúlt év megpróbáltatásait követően a téma nem is lehetne aktuálisabb.

A történelem sokszor ismétli önmagát – a megállapítás, ami manapság már az elnyűtt közhelyek táborát erősíti – jutott elsőként eszembe néhány oldal elolvasását követően.

Sorsfordító, kilátástalan, reményvesztett, elgondolkodtató, megosztó jelzők melyek joggal lehetnének úgy a tavalyi, mint a 190 évvel ezelőtt pusztító kolera járvány cégérei.

A 17 éves Gruber Georgina naplóbejegyzésein keresztül ismerhetjük meg az egyén és a társadalom gazdasági és lelki teherbíró képességének próbatételeit az epekórság tombolása idején. A Gruber család szemüvegén keresztül lehetünk szemtanúi az emberek járványra adott első reakciójának, melynek legfőbb hajtómotorja a túlélési ösztön. Az élénk társadalmi életet felváltja a magány és ezzel együtt a befelé fordulás. A kezdeti félelem kiégésbe és a tények higgadt tudomásulvételébe torkollik. Az érzelmi kitörések amplitúdója folyamatosan csökken. A családi kisregény számos ponton párhuzamba állítható a tavalyi év történéseivel. Rádöbbenünk, hogy az évszámot leszámítva szinte minden „változatlan“. A könyvet olvasva megerősítést nyer a polgár és a hatalom viszonyának, a hiteles, érthető, koherens kommunikációnak a fontosságga és a tény, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk minden manipulációval szemben.

A napló olvasása mindenképp egy „aha“ élmény volt. A mostanában egy kissé feledésbe merült, korábban viszont mantraként a fejünkben zsongó szavak – vírustagadó, kuruzsló, határzár, álhírek, karantén – újra kapcsolódási pontra találtak.

A Cholera-napló műfaja eltér Fábián Janka eddigi könyveitől. Gyorsan olvasható, fókuszában nem a betegség részletes és ijesztő leírása, inkább az egyén és a társadalom belső vívódásai és a vészhelyzetre adott válaszreakciói állnak. Hogyan tudjuk napjainkat újra strukturálttá tenni? Mi felett van még irányításunk? Miként tudjuk a félelmünket figyelemeltereléssel valami másba transzformálni? Egy szerelmi szál mentén olyan traumákat hoz felszínre, amelyek sokunk életében talán a mai napig feldolgozatlanul „hevernek“ lelkünk polcain. Ha tetszik, ha nem, innentől kezdve veszteségeink, újratervezéseink, felvett preventív viselkedésmintáink láthatatlan fonalkent kötik össze életünknek ezen szakaszat.

A könyvet nagy valószínűséggel nem fogom újraolvasni és nem is kerül be a top kedvenceim közé. Mindenképpen egy kellemes olvasási élmény, mely megerősítette újra bennem, hogy az életünk nem csak ebből az egyetlen „vészhelyzetből“ áll, törekednünk kell a világot egy másik perspektívából is figyelni és beengedni.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Egy pillantásra

Értékelésem: 
★★★☆☆
Nehézségi fok / nyelvezet:
könnyű
Kiadó: 
Libri
Oldalak száma:
159
Bolti elérhetőség:
újonnan kapható
Kinek ajánlom:
Kevés idővel rendelkezőknek, elgondolkodtató témáról olvasni vágyóknak, 19. század iránt érdeklődőknek.
Oszd meg ismerőseiddel
Minden jog fenntartva © 
2024
Minden jog fenntartva © 
2024