hello world!
FőoldalBlog
Itt vagy: 
Kezdőlap » Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek
Olvasási idő: kb. 3 perc

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

Alice Howland élete példaértékű. A háromgyerekes családanya boldog házasságban él, karrierje csúcsán van. A neves, nyelvészprofesszor azonban egyre több furcsa dolgot vesz észre magán.
Nem találja előadásain a megfelelő szavakat, belezavarodik saját gondolatmenetébe. Térbeli tájékozódási képessége fokozatosan csökken. Miután a panaszok nem múlnak, sőt egyre inkább fokozódnak felkeres egy orvost. Hosszas és alapos kivizsgálást követően, közlik a rettenetes diagnózist, Alice 50 évesen öröklött Alzheimer – kórban szenved.

„Az Alzheimer -kórt és az ezzel járó tüneteket elsőként 1907-ben – a német ideggyógyász Alois Alzheimer- írta le. A betegség a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. Becslések szerint 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.“ (Wikipedia)

A könyv Alice szemszögéből mutatja be a betegség kórlefolyását. A függetlenségére mindig büszke professzor igyekszik továbbra is úgy élni mindennapjait, mint eddig. A jövőről átkerül a hangsúly a jelenre, a mára, a pillanatra. Próbál minden értékes percet megragadni és a szeretteivel eltölteni.

„A tegnapjaim eltűnnek, a holnapok bizonytalanok. Mi éltet akkor? Minden egyes nap éltet. A pillanatban élek.”

Idővel szókincse egyre szegényesebbé válik, lexikális tudása erőteljes hanyatlásnak indul. A nevek és korábbról jól berögzült mozdulatok egyre gyakrabban hagyják cserben.

Végigkísérhetjük azt a fájdalmas és szívszorító utat, melyben apránként nemcsak a múlt emlékeit, de lassan önmagát is elveszíti. Szemtanúi lehetünk személyisége megváltozásának, mely fokozódó depresszió, apátia és érdektelenség jeleiben nyilvánul meg. Betegségtudata fokozatosan torzul, ingerlékennyé, agresszívvá válik.

A valósággal egyre vékonyabb „szál“ köti össze, míg végül mentálisan és testileg teljesen leépül.
Rendkívül megrázó könyv, mely kendőzetlen őszinteséggel mutatja be az Alzheimer kórlefolyását. Mi is bizonyíthatná a könyv hitelességét legjobban, ha nem az, hogy a Nemzeti Alzheimer Társaság is jóváhagyta. Lisa Genova tűpontosággal adja át azt a családi tragédiát, melyben a tehetetlenség, a düh és a végtelen szomorúság képez tökéletes összhangot. A közeli hozzátartozók habitusuktól, életkoruktól vagy éppen lelki teherbírásuktól függően maradnak erősek vagy éppen roppannak össze a rájuk nehezedő „súlytól“. Fontos, hogy az írónő nem ítélkezik, nem tör pálcát senki felett.

Emellett szembesülünk olyan morális kérdésekkel, melyekre nincs egyértelműen jó vagy rossz válasz, mint például:
Mikor nem bízhatunk már abban, hogy a beteg reálisan méri fel az őt körülvevő világot/ veszélyeket? Kezeljük betegként, tartsuk állandó „megfigyelés alatt“, vagy hagyjunk neki egyfajta szabadságot? Hogyan kezeljük a helyzetet a közeli ismerősök előtt? Mikor jön el az a pillanat, amikor külső segítséget kell fogadni?

Egy kihagyhatatlan könyv, egy elfeledhetetlen emberi sors. Miután elolvastam, még hosszú- hosszú ideig velem maradt ez a történet.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Egy pillantásra

Értékelésem: 
★★★★★
Nehézségi fok / nyelvezet:
könnyű
Kiadó: 
Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma:
326
Bolti elérhetőség:
antikvár könyv
Kinek ajánlom:
mélyebb mondanivalójú könyvre, az Alzheimer kór lefolyását jobban / közelebbről megismerni vágyóknak, illetve a betegségben személyesen érintettek számára
Oszd meg ismerőseiddel
Minden jog fenntartva © 
2024
Minden jog fenntartva © 
2024